Är närodlat alltid mer hållbart?

Många föredrar att handla närodlat för att ha mindre negativ påverkan på miljön från fossila utsläpp från frakt, men faktum är att närodlat inte alltid är ett mer hållbart alternativ.


  • Odlingsmetoderna har oftast större påverkan på miljön än transport metoderna. Ekologisk odlad frukt från ett annat land kan då vara ett mer hållbart val än från Sverige.


  • Att placera frukt i kylrum i tio månader leder till dubbelt så mycket utsläpp som det går åt för att transportera sydamerikanska äpplen sjövägen till europa, enligt Hoffmann Centre för hållbar resursekonomi.


  • Att köra 10km för att köpa ett kilo frukt genererar mer utsläpp än att frakta ett kilo frukt via flyg från Kenya.


  • Att frakta med båt genererar mellan 25 till 250 gånger mindre utsläpp än från lastbil, vilket betyder att kan vara mer hållbart att köpa frukt från tex sydamerika än sydeuropa.


Hur ska man handla mer hållbart?


Man bör köpa närproducerad ekologiskt odlad frukt och grönt i säsong för att vara så klimatsmart som möjligt.



Vi på Treefling värnar om miljön, därför använder vi endast ekologiska ingredienser i våra hudvårdsprodukter.


Image credit: FoodieGirl / CC0


#hållbarhet #närproducerat #ekologisk #klimatsmart #närproduceradmat


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla