top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Byske - Skellefteås naturpärla


30 km norr om Skellefteå hittar du den mysiga tätorten Byske. Här finns verkligen något för alla! Allt från underbara naturupplevelser i skärgården och skogen till coola aktiviteter såsom paintball och racingevent för de mer äventyrslystna. Vill man sedan koppla av mellan varven så finns det många mysiga sommarcaféer runt omkring.

I Byske finner du den 10 km långa Furuögrundsleden. Vanligtvis med start vid Kolviken i Furuögrund. Här går du i en naturskön miljö längs en fin kust. Sträckan går över en kuperad terräng med några få korta brantare partier. Vad som är bra att veta är att längs leden finns det ett antal rastplatser och vindskydd och leden är spångad så att du kan ta dig fram hela vägen. Längs med leden finner man också Mareografen från 1914 som manuellt mäter vattenståndet i havet. Mareografen ligger norr om sommarcaféet och leder sedan fram till Byske havsbad. Här är en karta över slingan.


Det går inte att nämna Byske utan att rekommendera det helt utomordentligt fantastiska laxfisket i Byske. I Skellefteå är 3 av 5 älvar klassade som vildlaxälvar. Den är helt unik i Sverige och har landets bästa kvalitet. Och juvelen i kronan är utan tvekan Byskeälven som mynnar i norra Västerbotten. Byskeälven är en 100 km lång lättillgänglig älv. Laxsäsongen börjar i slutet av maj. Även bra fiske är det under juni månad. Juli som innebär badsäsong gör att det försvårar fisket rejält och oftast kräver det ett ihållande sommarregn för att laxen ska få fart. Under augusti sjunker vanligtvis vattentemperaturen och mindre lax kan då förekomma i älven.


Vi på Treefling önskar en trevlig utflykt i Byske!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page