top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Fördelarna med säsongsmat

Uppdaterat: 6 sep. 2021Vi på Treefling jobbar för att främja ekologiska och miljövänliga alternativ som sträcker sig utanför vår egen tvåltillverkning. Även livsmedel och hur vi hanterar och konsumerar detta är frågor vi brinner för. Allt går hand i hand i det ekologiska kretsloppet varför vi i denna bloggen vill belysa relevansen i just säsongsmat.

Vi har listat fem fördelar med säsongsmat som vi tycker är viktiga att vara medveten om. Läs och lämna gärna dina egna synpunkter i kommentarsfältet nedan, eller om du vill tillägga något som vi kanske glömt.

Den är billigare.

  • När vi handlar mat som är säsongsanpassad handlar vi mat som det finns hög tillgång på under en viss period vilket i sin tur innebär lägre pris.

Den är mer näringsrik och håller generellt bättre kvalitet.

  • Mognadsprocessen fortsätter i en färsk grönsak även efter den skördats från sin planta. Problemet är dock att smak och näring försvinner under processen då grönsaken behöver ta av sitt eget näringsinnehåll. Då den skiljs från sin planta och fortsätter mogna under långväga transporter och ogynnsamma förvaringar går mycket av näringsinnehållet förlorat. Säsongsmat däremot färdas snabbare från skörd till bordet vilket är förklaringen till den högre kvaliteten.

Den smakar bättre.

  • Som vi nämnde ovan så smakar en grönsak bäst när den får mogna i sin egen takt på plantan där den får behålla sina smak- och näringsämnen naturligt. Hur och var maten odlas påverkar därför i högsta grad hur den smakar.

Tomater är ett bra exempel på hur maten får “eftermogna” under långväga transporter tills de hamnar i grönsaksdisken i Sverige under vinterhalvåret. Alla har nog noterat den markanta smakskillnaden mellan en egenodlad tomat och en importerad tomat som legat nedpackad under långväga transport. Det är därför vintertomater är betydligt mer vattniga och smaklösa.

Det är alltid ett bra alternativ att med rätt odlingsmöjligheter odla sina egna tomater inomhus. På så sätt har du tillgång till smakrika tomater året runt.

Bättre för miljön.

  • Frukt och grönt som har kort hållbarhetstid måste transporteras snabbt för att fortfarande vara färsk när den kommer fram till butiken. Flyg som är den vanligaste transporten har en stor klimatpåverkan.

Även de massproducerade grönsaker som odlas i växthus för att vara tillgängliga året runt har en stor påverkan på miljön. Dessa växthus måste värmas upp för att efterlikna det varma klimat de naturligt odlas i och detta kräver mycket energi. Mat som växer i vår närhet under bar himmel är betydligt mer skonsam för miljön.

Det är roligare att laga mat.

  • Det är lätt att falla i samma gamla rutiner i matlagningen och upprepa sig gång på gång. Genom att handla mat efter vad säsongen erbjuder utmanas du till att införa variation i din matlagning på ett roligt och naturligt sätt. Skippa den vanliga gamla salladen på vintertrötta tomater och gurkor under vinterhalvåret och gör något nytt och nya alternativ gjort på säsong smarta råvaror istället. En god och nyttig sallad kan ju även göras på t.ex rivna rotfrukter som har betydligt längre hållbarhet.

0 kommentarer

Comments


bottom of page