top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Första stegen till din egen avokadoplanta


Vi på Treefling vill minska på matsvinnet genom att främja hemmaodling. Genom att ta till vara på din avokadokärna kan du enkelt odla din egen avokadoplanta hemma. Det är perfekt tajming att redan nu börja förbereda din kärna så att den om två månader är redo för att planteras. Vi bjuder på 5 användbara tips för hur du bäst lyckas odla en avokadoplanta hemma.


1. Ju större kärna, desto bättre

Det första steget är att plocka ut kärnan ur avokadon. Storleken på avokadokärnan har faktiskt stor betydelse för att du ska lyckas med din odling. Av den anledningen är det bra att du väljer en så stor kärna som möjligt, likt en golfboll, för att du ska få dem bästa förutsättningarna till bra rötter!2. Ta bort skalet

När du slutligen valt din kärna är nästa steg att ta bort det yttersta skalet. Det finns olika sätt att ta bort skalet på, antingen låter du kärnan torka ett par dygn för att därefter enkelt pilla bort det spruckna skalet. Alternativt att du blötlägger kärnan för att skalet ska bli mjukt och på så sätt bli lättare att dra bort.

3. Tandpetare

Nu är det dags att sätta din kärna i vatten och ett bra tips är att använda tre tandpetare för att lyckas hålla avokadokärnan stadig. När du placerar tandpetarna är det viktigt att du håller koll på vad som är upp och ner på kärnan. Toppen på avokadokärnan ska peka uppåt, genom detta ökar du chansen för att den kommer börja gro. Tandpetarna ska även peka uppåt så att halva kärnan är under vattenytan och andra halvan är över vattenytan (se bilden ovan).

4. Byt vatten

Placera nu din avokado kärna på ett så ljust ställe som möjligt, gärna i en fönsterkarm med mycket dagsljus. Tänk även på att byta vatten gärna flera gånger i veckan för att kärnan ska få näring.


5. Ha inte bråttom

Kärnan ska nu stå i vatten tills rötterna blir ungefär 10 cm, vilket i genomsnitt tar ungefär två månader. Det är därefter dags att plantera din avokadoplanta i en kruka. Ett tips är att ha tålamod och stressa inte med att plantera den, låt hellre rötterna växa lite extra för att få de bästa förutsättningarna till att växa i jorden.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page