top of page

Gör ditt egna ekologiska tvättmedel!


Foto: istock


Att göra ditt eget tvättmedel kan vara billigare än att köpa färdiga produkter och är också ett bra sätt att minska kemikalier i din tvätt.Här är en enkel guide om hur du kan göra ditt eget tvättmedel med naturliga ingredienser.


Ingredienser:

- 2 dl tvätt- eller koksaltsoda

- 2 dl rivna tvålflingor (helst ekologiskt och naturligt)

- 2 dl bikarbonat

- 20 droppar eterisk olja (valfritt för doft)


Steg 1: Riv tvålflingorna

Börja med att riva tvålflingorna med hjälp av en rivare eller matberedare. Du kan använda valfri tvål, men det är bäst att använda en ekologisk och naturlig tvål för att undvika tillsatser och kemikalier.


Steg 2: Blanda ingredienserna

När tvålflingorna är rivna, blanda dem med tvätt- eller koksaltsoda och bikarbonat i en stor skål eller hink. Om du vill ha en doft, tillsätt 20 droppar av valfri eterisk olja.


Steg 3: Förvara tvättmedlet

Förvara det färdiga tvättmedlet i en glasburk eller plastbehållare med tättslutande lock. Förvara den på en sval och torr plats.


Steg 4: Användning

För att använda tvättmedlet, tillsätt cirka 2-3 matskedar av blandningen per tvätt i tvättmaskinen. Beroende på mängden smuts och tvättmaskinens kapacitet kan du justera mängden tvättmedel.


Tips:

- Om du har känslig hud eller allergier kan du använda oparfymerad tvål för att göra tvättmedlet.

- För extra smutsiga kläder eller fläckar kan du använda lite extra tvättmedel och gnugga fläcken försiktigt med en borste eller trasa innan du tvättar, eller gnugga citronjuice på innan (ett naturligt blekmedel)


Lycka till med ditt hållbara tvättande!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page