top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Hotade djurarter i Sverige : Hälleflundra

Uppdaterat: 12 dec. 2022

Hälleflundran är den största plattfisken i världen och kan uppnå en längd över fyra meter. Det är dock väldigt sällan stora individer påträffas nuförtiden på grund av att den överfiskas starkt. Den största man har fångat i modern tid i Sverige vägde 111 kg med en längd på 204 cm.


Den vistas på sand-, grus- eller lerbotten, ända ner till 2000 meter, där den äter främst andra fiskar, men även bläckfisk, kräftdjur, musslor med mera står på menyn.


Arten har en relativt långsam tillväxttakt och når könsmognad sent. Honor blir inte könsmogna förrän de är tio till tolv år gamla. Deras livslängd brukar vara omkring 25-30 år, men man har fångat en individ som var femtio år.

En intressant fakta om hälleflundran är att de faktiskt föds med ögonen i upprätt läge. När de når cirka två och halv centimeter, rör sig vänster öga över nosen till höger sida av huvudet.


Varför är hälleflundran hotad?


Eftersom den växer långsamt och tar lång tid att nå könsmogenhet är den känslig för överfiskning.


Kan man med gott samvete äta hälleflundra?


För att skydda bestånden rekommenderar WWF att man endast köper hälleflundra som är

odlad i Norge eller är fiskad med garn i Norge, norr om 62:a breddgraden. Alla andra fiskeområden (och fiskemetoder) avråder de starkt att köpa från.

hälleflundra

Image credit: shankar.s. / CC BY 2.0


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page