top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Hur framställs tvål?

Uppdaterat: 6 sep. 2021
Eftersom vi brinner för tvål, och dessutom tillverkar vår egen tvål så förefaller det sig naturligt att vi gärna delar med oss om vad tvål egentligen är och hur den framställs. Treeflings naturliga tvål skiljer sig från industriellt framställd tvål och processen kan sammanfattas enligt vår beskrivning nedan.


För en utförligare beskrivning om skillnaden i tillverkningsprocessen mellan industriellt masstillverkad tvål och naturlig tvål se vår blogg om Naturlig tvål och industriell tvål. (infoga internlänk till bloggen)


En kortfattad sammanfattning.


Förtvålning är en kemisk process där oljor och fetter, även kallat triglycerider, förenas med hydroxider (lut) och vatten. Hydroxiderna, som utgör en sk “bas” i mixen är vanligen natriumhydroxid (för hård tvål) eller kaliumhydroxid (för flytande tvål). Oljans fettsyror genomgår en kemisk omformatering tillsammans med luten som resulterar i ett nytt ämne som kallas alkaliskt salt, eller fettsyresalt,dvs tvål.


Inga hydroxider finns kvar i produkten efter att processen är klar. Däremot frigörs glycerin som är ett fuktbevarande ämne som skapas naturligt i processen. I naturliga tvålar behålls vanligen glycerinet och man tillsätter ofta även extra fetter, även kallat överfettning, för att få tvålen extra återfuktande och härlig. Därtill brukar även naturliga tillsatser som örter, leror och dofter tillsättas i naturliga tvålar vilket ytterligare bidrar till tvålens kvalitèr.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page