top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Varför vi stödjer Göta kanal

Uppdaterat: 6 sep. 2021
Göta kanal är 19 mil lång varav 87 km av kanalen är handgrävd. Utmed båda sidor av den grävda delen planterades 16 000 träd när kanalens byggdes, vilket gör det till världens längsta trädallé. Göta kanal sträcker sig med sina nästan 9 mil från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön som även är platsen för kanalens invigning.


Kanalen invigdes 1832 men byggnationen påbörjades redan 1810 av byggherren Baltzar von Platen. Till sin hjälp hade han en av Europas främsta kanalbyggare Thomas Telford. Med medgivelse av kung Karl XIII sattes 58 000 svenska soldater och sexton regementen in i projektet för att påbörja byggnationen.


År 2000 utsågs Göta kanal till Årtusendets svenska byggnadsverk av svenska folket och är idag ett besöksmål som attraherar besökare från Sverige och utlandet. Det statsägda bolaget AB Göta kanal bedriver idag verksamheten och förvaltar över skog, mark och fastighetet som har historisk som såväl praktisk koppling till kanalen.


Besökare kan ta del av mängder av aktiviteter och upplevelser längs Göta kanal. Allt från att klappa kanalfåren eller bada i kanalen till att deltaga på en guidad historisk rundvandring. Eller varför inte njuta av den natursköna omgivningen i form en båtsemester på den 190 km långa kanalen. Det finns hundratals upplevelser att ta del av längs Göta kanal.Treefling - “Trädfadder längs Göta kanal”Den vackra trädallèn som omger kanalen är en väldigt värdefull del av hela byggnadsverket som utgör Göta kanal. Tyvärr har många av de 16 000 träden dött under årens lopp och behövs ersättas med nya. Vi på Treefling är väldigt stolta över att vara med och sponsra med nya träd till Göta kanal.


Vill du vara med och stödja arbetet med att bevara trädallèn i det svenska kulturarvet Göta kanal?


0 kommentarer

留言


bottom of page