top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Kan man med gott samvete äta tonfisk?

Uppdaterat: 8 dec. 2022

De fyra huvudsorterna av tonfisk, albacore, blåfenad tonfisk, gulfenad tonfisk, och skipjack, är starkt överfiskade i de flesta områden. Enligt WWF går det dock att äta tonfisk utan ha dåligt samvete om de är fiskade med handlina eller spö från vissa regioner. Att fiska med lina är en mycket mera hållbar metod än nät för man tar endast upp en del av stimmet, vilket tryggar att fiskbestånden förblir friska.


När man köper hållbart fiskad tonfisk hjälper man även att skapa jobb åt lokalbefolkningen, med anledning av att det behövs flera fiskare när man fångar varje fisk med en lina.


Fiskeregioner som anses vara ett bra val att köpa tonfisk från, enligt WWF:


  • Gulfenad tonfisk (T. albacares): om fiskad med handlina eller spö i västra och centrala Stilla Havet, vid Indonesien eller Filippinerna

  • Skipjack/bonit (K. pelamis): fiskad med handlina eller spö i Indiska oceanen (Indonesien EEZ), västcentrala Stilla havet eller i västcentrala och norra Atlanten

  • Vit tonfisk/albacor (T. alalunga): fiskad med spö eller dörjlinor i Stilla Havet, om fiskad med dörjlinor i Atlanten, om fiskad med handlina eller spö i sydatlanten (Sydafrika EEZ)

  • Tonggol (T. tonggol): fiskad med spö eller dörjlinor i västcentrala Stilla Havet


Undvik att köpa tonfisk som är fiskad med garn, långrev och trål.


tonfiskstim

Image credit: Laika ac / CC BY-SA 2.0

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page