top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Plantera ärtskott hemma!
Visste du att det är superenkelt att odla ärtskott inomhus? Inte bara är de goda och nyttiga att äta, utan det är också en kul och lätt aktivitet att göra tillsammans med familjen. Vi på Treefling har en enkel guide som du kan följa för att odla ärtskott hemma:


Steg 1: Förbered materialen

För att odla ärtskott behöver du detta:

- En stor burk eller skål

- Ärtskott-frön

- Vatten

- En finmaskig sil eller nät

- En mörk plats


Steg 2: Förbered fröna

Börja med att skölja ärtskott-fröna i kallt vatten i några minuter. Därefter kan du hälla i en mängd frön i burken eller skålen. Mängden beror på hur mycket du vill odla, men se till att täcka botten av behållaren med åtminstone ett lager av frön.


Steg 3: Vatten och skölj fröna

Fyll behållaren med vatten så att det täcker fröna och låt dem blötläggas i minst åtta timmar. Efter det, häll ut vattnet och skölj fröna i rent vatten. Upprepa processen två gånger om dagen tills du ser att de små ärtskotten börjar växa.


Steg 4: Täck och placera i mörk plats

När de små ärtskotten börjar gro kan du placera burken eller skålen på en mörk plats, exempelvis i en garderob eller i ett skåp. Låt dem vara i mörkret i två dagar. Detta kommer hjälpa fröna att växa fortare.


Steg 5: Skölj och låt dem få ljus

Efter två dagar kan du ta ut behållaren ur mörkret och skölja ärtskotten i rent vatten. Placera sedan burken eller skålen på en solig plats i ditt hem. Se till att skölja dem två gånger om dagen och torka av eventuellt överflödigt vatten på botten av behållaren.


Steg 6: Skörd och användning

Efter cirka en vecka från det att du började odla kommer dina ärtskott vara färdiga att skördas. Skär av dem med en ren sax och använd dem direkt i dina favoriträtter, som topping på sallader eller som ett gott snack.


Tips:

- Om dina ärtskott blir långa och trådiga kan du klippa av topparna och använda de nedre delarna.


Lycka till!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page