top of page

Släng det på komposten istället…


komposterad jord

Image credit: normanack / CC BY 2.0Ofta slänger vi saker i soporna utan att tänka på att det faktiskt går att lägga på komposten istället. Nedan följer en lista på några exempel på saker som går att komposteras till jord.


Tyg

Kläder som är gjorda av hundra procent naturliga fibrer kan brytas ned biologiskt i en kompost. Klipp tyget i små bitar för att göra det lättare för komposten att bryta ned det. Tänk på att tyger som innehåller syntetiska färgämnen kan vara giftiga och dåliga för miljön. För att vara på den säkra sidan, använd endast tyger som är ofärgade eller naturligt färgade.


Hår och päls.

Har du en hund som fäller mycket? Samla ihop det och lägg det på komposten istället för att fylla upp dammsugarpåsen med hundhår. Hår och päls bryts ganska snabbt ned i en kompost.


Aska från öppen spis

Om det nedbrytande materialet i komposten är surt kan aska hjälpa till att kompensera detta, då aska har ett högt PH värde. Aska kan även tillföra näringsämnen till jorden.


Gammal mat

Det är inte bara frukt och grönsaker som kan komposteras, även gammal pasta, ris, kex, kryddor mm går att slänga på komposten.


Bomullspinnar

Nu när bomullspinnar för det mesta endast tillverkas av naturliga material kan man slänga dem på komposten för att brytas ned.


Vinkork.

Naturlig vinkork är tillverkad av trädbark från korkek.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page