top of page

Hur tvättar du bäst dina plagg i naturen?

Uppdaterat: 6 sep. 2021
Visste du att björklöv kan användas som en primitiv variant av tvättmedel? Detta beror på att björklöv innehåller ett ämne som heter “saponiner” och detta ämne påstås ha tvålaktiga egenskaper. Saponiner ger upphov till en skummande lösning när det blandas med vatten och anses därför ha rengörande egenskaper som även gör att det tvättade plagget luktar gott.


För att testa denna metod behöver du endast varmt vatten, björkbark, plagget och något att lägga det i, exemplevis en plastpåse. Lägg plagget i plastpåsen tillsammans med björkbarken och vattnet och snurra runt påsen i luften så länge du har mjölksyra kvar i armarna! Med denna metod kan du “slunga” din tvätt som en förenklad variant av en tvättmaskin.


Eller om du inte har tid att stanna där du befinner dig så kan du helt enkelt hänga påsen på packningen eller i ryggsäcken, på så sätt bearbetas din “tvätt” mekaniskt medan du går. Plagget blir givetvis inte lika rent som i en tvättmaskin men ett utmärkt alternativ om du inte har tillgång till hemmets bekvämligheter.


Ett annat sätt att med enkla medel göra ditt eget tvättmedel ute i naturen är att använda dig av askan från björkved. Denna “pottaska”, som den kallas, ger nämligen lut om den blandas med vatten. Även detta anses kunna användas som en enkel variant på tvättmedel.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page