top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Utflyktstips i Blekinge : Långasjönäs naturreservat


Långasjönäs är ett stort naturreservat i Karlshamns kommun som erbjuder besökaren varierande naturupplevelser med bland annat djupa skogar, hagmarker och sjöar.


Området består främst av granskog men i den södra delen finns det även en vacker lövskog. I skogens undervegetation blommar på våren och sommaren buskstjärnblomma, lundkovall, vippärt och många andra blommor. På våren anländer ett flertal arter av flyttfåglar till lövskogen för att häcka, till exempel grönsångare, svarthätta, och den ovanligt förekommande finken stenknäck som känns igen på sin kraftiga näbb.


Även områdets flera sjöar har ett rikt fågelliv. I Stora Kroksjön kan man få syn vattenlevande fåglar som knipa och skäggdopping. Under vattenytan lever inhemska fiskarter som abborre, gädda, mört, och ål tillsammans med implanterade laxarter. Kroksjön är hemvist till små kräftdjur, bland annat pungräka och taggmärla, som har funnits i sjön sedan den var ansluten till havet under istiden. De har överlevt tack vare att sjön är rik på kalk, vilket de behöver för att bygga upp sina skal. Är man sugen på att ta ett bad så är ett besök till Långasjön, reservatets största sjö, ett måste för här finns det flera fina sandstränder.


Mycket av det gamla odlingslandskapet som fanns har vuxit igen men i de centrala delarna av reservatet i Södra Hoka är en hel del bevarat. Här kan man stöta på vackra blommor som backnejlika och blåsuga.


I slutet av 1910-talet skakades området av en förödande katastrof, då ett pappersbruk från 1700 talet brann ner. Idag är det som återstår av dessa byggnader pittoreska ruiner.


I reservatet finns det ett flertal vandringsleder att välja på som varierar mellan 1 och 8 km


Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en promenad i det vackra naturreservatet, Långasjönäs.


Image credit: Tanzania / CC BY-SA 4.0. MarekSzczepanek / CC BY-SA 3.00 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page