top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Utflyktstips i Blekinge : Utklippans naturreservat

Uppdaterat: 8 dec. 2022

Sveriges sydöstligaste ögrupp, Utklippan, är ett naturreservat i Karlskronas kommun som består av två huvudöar, Norraskär och Södraskär. Reservatet är 5 168 hektar, varav öarna endast utgör 12 hektar.


Öarna består av granit som har nästan slipats helt kala av havets och inlandsisen krafter. Man kan se spår av inlandsisens påverkan på öarna i form av rundhällar och isräfflor. Vegetationen består främst av buskar, gräs och örter.


Många flyttfåglar använder öarna som rastplats på våren och hösten. Karlskronas Ornitologiska Klubb har under årtionden utfört ringmärkning av fåglar på Utklippan. De har försett omkring 200 hundra arter med ring, varav flera har varit rariteter, till exempel citronärla och gyllensparv.


Trots öarnas ringa storlek finns det här fem arter av amfibier. Den grönfläckiga paddan har endast tre större och reproducerande populationer i Sverige, av vilken en är på Utklippan. I mitten av nittiotalet behövde man introducera hanar och ungdjur till öarna, då man upptäckte att endast honor fanns kvar.


I reven längs öarna söker gråsäl efter föda. De ses ofta vila på de kala klipporna. Knubbsälen, en mindre kusin till gråsälen, dyker ibland upp i reservatet.


Det har funnits fyrar på Utklippan sedan sjuttonhundratalet. Den nuvarande uppfördes på artonhundratalet och är automatiserad sedan 1972. Fyren och dess forna fyrvaktarbostäderna blev statliga byggnadsminnen 1935.


För att komma till Utklippan behöver man tillgång till båt. På ön Norrskär finns det en skyddad gästhamn där man kan lägga till. Det går även att boka sjötaxi.


Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en resa till det vackra naturreservatet, Utklippan.


Utklippans öar + grönfläckig padda

Image credit: L.G.foto/ CC BY-SA 4.0. Скампецкий/ CC BY 3.00 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page