I Vendelsöfjorden i Varbergbergs kommun ligger Vendelsöarna, ett naturreservat som utgörs av Vendelsö och sex mindre öar. Reservatet är 1 582 hektar stort, varav 262 är landareal. Om man har tillgång till båt kan man ta sig runt till de olika öarna och uppleva deras särdrag, samt njuta av de fina badplatser som öarna erbjuder.
Huvudöns, Vendelsö, natur består främst av öppna marker med ljung- och gräshedar som i hundratals år har betats av boskap. Här kan man finna växter som gynnats av betet, till exempel jungfrulin och ängsnycklar. På sommaren skickas kreatur till ön för bevara de öppna markerna. Vissa är lösa och andra går i hagar. I den södra delen av ön övergår terrängen till ett mer klipplandskap med häftiga strandgrottor.
På sommaren kommer vadarfåglar som rödbena, strandskata, och större strandpiparen till öns norra del för att häcka. På den närliggande ön, Almö, finns det kolonier av måsar och trutar. Under deras häckningsperiod, mellan 1 april och 15 juli, råder det förbud att besöka området.
De grunda vattnet kring öarna skapar livsmiljöer för många olika livsformer. Ålgräsängar ger skydd åt småfisk, vilket i sin tur lockar till sig större rovdjur. I öppna ler- och sandbottnar kan olika arter av plattfiskar frodas.
På Vendelsö finns det en pittoresk gammal väderkvarn från 1876 som vittnar om öns jordbrukshistoria. Kvarnen är ej längre i bruk men är öppen för allmänheten att besöka. Människans påverkan på ön går långt tillbaka i tiden. Man har funnit fornlämningar i form av rösen ända tillbaka till bronsåldern på huvudön.
Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en vandring i det vackra naturreservatet, Vendelsöarnas naturreservat.
Image credit: GreenYoshi / CC BY-SA 3.0. AndreasTrepte / CC BY-SA 2.5
Comments