top of page

Utflyktstips i Skåne : Ängelholms strandskog

Ett besök till det 220 hektar stora naturreservatet Ängelholms Strandskog tar dig på en resa genom spännande sanddyner, tall- och sumpskogar.


Områdets imponerande sanddyner kan nå höjder uppemot nio meter på vissa ställen. Växter som strandråg hjälper till att binda sanden. Blommande växter på dynerna lockar till sig olika sorters fjärilar, bland annat den hotade gulfläckiga igelkottsspinnaren. När det har regnat kan man se fjärilar suga i sig vatten från den blöta sanden. Ett flertal arter av solitära bin gräver sina bohål i de soliga och fria ytor som sanddynerna erbjuder, till exempel det hotade havsmurarbiet som endast finns i Halland och Skåne.


För några år sedan behövde man återställa det öppna dynlandskapet, då området hade börjat bli igenväxt av större växter. En art som har gynnats av restaureringsarbetet är den förr vanligt förekommande fågeln fältpiplärkan som kommer till området på våren för att häcka. Arten häckade förr i tiden på flera platser i Sverige, men nu förekommer den endast på några enstaka platser i Skåne.


Väljer man att vandra i tallskogen kan man få syn på den nattaktiva fågeln nattskärra och många andra fågelarter som häckar i skogen.


Om man är intresserad att ta sig runt hela reservatet kan man följa den 7 km långa markerade vandringsleden ‘röda slingan.’ Det går att utöva olika friluftslivsaktiviteter i området, till exempel cykla, paddla, och bada.


Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en promenad i det vackra naturreservatet, Ängelholms Strandskog.


Image credit: Jorchr/ CC BY-SA 4.0. FrancescoVeronesi / CC BY-SA 2.0


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page