top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Excursion tips in Skåne - Forsakarravinen

Uppdaterat: 12 dec. 2022

Forsakaravinen är ett naturreservat Linderödsåsens östra sluttning vid Degeberga.


Ravinen är cirka 40 meter djup. Längs dess sluttningarna växer främst bokskog. Om man har tur så kan man få syn på bokskogslöparen, en stor skalbagge, som endast har påträffats på tre platser i Sverige.


Naturreservatets pièce de résistance är dess två vattenfall som är bland de högsta i Skåne. Det övre har en fallhöjd på 7,4 meter och det nedre har en fallhöjd på 10,6 meter.


Naturområdet är hemvist till många olika fågelarter, till exempel Sveriges fyra hackspettsarter : gröngöling, spillkråka, större hackspett och mindre hackspett. Vattendragen är en av Skånes få häcklokaler för strömstaren. Den vackra kungsfiskaren syns ofta i området.


När man vistas nere i ravinen bör man tänka på att att flera av träden har blivit angripna av rötsvamp, vilket gör att det kan falla eller brytas lätt utan förvarning. Vill man ta det säkra före det osäkra så kan man gå längs en markerad stig längs ravin kanten istället som är ca 1700 m lång. Man kommer inte missa fallen för det finns en utsiktsplattform som har utsikt över fallen.


Vi på Treefling tycker det är viktigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår fina natur och unna dig en trevlig utflykt i det vackra naturreservatet.

vattenfall + kungsfiskare

Nature image is licensed under the Creative CommonsAttribution-Share Alike 3.0 Unported license. Bird image is made available under the Creative CommonsCC0 1.0 Universal Public Domain Dedication0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page