top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Utflyktstips i Skåne - Hovs Hallar

Uppdaterat: 12 dec. 2022

Hovs Hallar är ett naturreservatet som utgör de brantaste kustpartiet på Bjärehalvön i Båstads kommun. Här möts man av dramatiska grovhuggna klippor av röd urbergsgnejs som stupar ner mot klapperstensstränder.


I de områden som inte domineras av sten trivs blommande växter, som backtimjan, kattfot, och jungfrulin. Nere vid klapperstensstränder växer bl.a. strandloka, strandkål, och kustbaldersbrå.


De fåglar som vistas reservatet består främst av olika arter av änder och måsfåglar. På vintern kan man få syn på havsörn. Under stormiga dagar kan vinddrivna rariteter dyka upp, till exempel lunnefågel, havssula, och stormfågel.


Säl vistas i området och syns ofta till i Norrebro hamn. Den närliggande ön Hallandsväderö har en av Sveriges största knubbsälkolonier.


För att ta sig ned till havet kan man ta stigen som börjar vid parkeringen. Man bör ha i åtanke att denna stig kan anses vara något besvärlig att ta sig fram på.


Fun fact: Den första scenen i Ingmar Bergmans prisbelönta film Det Sjunde Inseglet där riddaren spelar schack mot döden spelades in vid Hovs Hallar i slutet av 50 talet.

Vi på Treefling tycker det är viktigt att vistas i naturen, ta hand om vår fina natur och unna

dig en trevlig utflykt i det vackra naturreservatet, Hovs Hallar.klippig kust + knubbsäl

Image credit: Bluescan / CC BY 3.0.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page