top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Utflyktstips i Skåne - Kullaberg

Uppdaterat: 12 dec. 2022

Nu när värmen äntligen är här, vill vi på Treefling passa på att rekommendera en utflykt till det mycket vackra och spektakulära naturreservatet Kullaberg i Höganäs kommun.


Kullabergs urbergsrygg har dramatiska kustbranter som stupar upp till drygt 60 meter ner i havet.


Erosion har skapat ett flertal strandgrottor. De mest besökta är Silvergrottan, Lahibiagrottan, Visitgrottan och Större Josefinelustgrottan.


Det finns en stor variation av växter på grund av att området består av flera olika typer av livsmiljöer som klippor, sandstränder, bokskog, ekkrattskog, och betesmark. Är man intresserad av att se rariteter så förekommer det ovanliga växter som dvärgjohannesört, kungsmynta, rosenlök, och Sankt Pers nycklar.


Reservatet har även ett rikt djurliv. Har man tur så kan man kan få se däggdjur som hare, grävling, kanin, kronhjort, rådjur, och räv. Man har observerat hela 275 fågelarter. Det finns till exempel rovfåglar som ormvråk, pilgrimsfalk, sparvhök, och tornfalk i området. Efter stormar kan det dyka upp ovanliga havsfåglar som inte häckar i Sverige, bland annat havssula och stormfågel.


Kullabergs strövstigar är markerade i olika färgsymboler. Den röda följer sydslutt-ningarna och är mer lättgången jämfört med den blå som följer nordstupen.


Vi på Treefling tycker det är viktigt att spendera tid i naturen, ta hand om vår vackra natur och unna dig en utflykt i det vackra naturreservatet.


Treefling handkräm + klippig kust

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page