top of page
Sök
  • Skribentens bildTreefling

Utflyktstips i Uppland: Billuddens naturreservat

Billuddens naturreservat är som namnet antyder en 3.5 km lång udde som utgör Upplands norraste del i Älvkarleby kommun.


I den kalkrika marken längs stränderna finns Europas största bestånd av havtornsbuskar som under hösten färgar området orange med sina bär. Havtorn är en av huvudingredienserna i vår handkräm. Läs om havtorns fantastiska egenskaper, här.


Flera av uddens stränder består av klapperstensfält, vilket är stenar som har slipats runda av havets krafter. Inåt land finner man skog av gran och tall med örtflora.


Reservatet har ett rikt fågelliv där man kan få se rariteter som bändelkorsnäbb, en vacker finkart, som häckar väldigt sällan i Sverige.


I Billhamn ligger en gammal pittoresk fiskeby som numera används som fritidshus. Den pågående landhöjningen har orsakat en höjning på hela 70 cm de senaste hundra åren, vilket har lett till att fiskehusen nu ligger högt ovanför havsytan.


Vid spetsen av udden möts man av öppet hav som ofta stormar friskt. Flera skepp har under årens lopp förlist i de grund som ligger och lurar under vattnet.


Udden har två naturstigar för både barn och vuxna som man kan följa om man är intresserad av lära sig om områdets växter och djur.


Vi på Treefling tycker att det är vikigt att vistas i skog och mark, ta hand om vår natur och unna dig en vandring i det vackra naturreservatet, Billudden.Image credit: 1.SiberianJay / CC BY-SA 4.0 2. Petr Kratochvil /CC0 Public Domain

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page